Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.
Pametni ciljevi

Pametni ciljevi

Posted 14.05.20.

Verovatno ste čuli za SMART ciljeve. Cilj da bi bio pametan, odnosno SMART, mora da bude:
1. Specifičan (ne može cilj biti da budem srećan, već cilj je da budem pozorišni glumac) – odnosno konkretan i jasan.
2. Merljiv – da jasno možete da utvrdite da li ste cilj ostvarili.

3. Ambiciozan – da vas motiviše (ako bi fudbalskom klubu Barselona cilj bio da budu među prva 3 kluba u Španiji, da li bi to bio ambiciozan cilj?)
4. Realističan/ – cilj ako nije realan, odnosno ostvarljiv, onome ko ga je postavio ništa dobro neće doneti sem patnje, muke i uzaludnog truda, tako da je prava mudrost naći meru između ambicioznosti i realnosti.
5. Sa vremenskim rokom – ovo je često ključan deo, jer cilj bez vremenskog roka uvek može biti ostvaren sutra, sledećeg meseca, sledeće godine… ili u sledećem životu.
Ono što je važno napomenuti jeste da vaši ciljevi treba da budu zapisani i da imaju u vidu kako će njihovo ostvarenje uticati na vama bliske osobe. Npr. da li će ostvarenje vašeg cilja koji je iz domena posla izazvati haos u vašoj porodici? Pored toga, proverite da li su vaši ciljevi u skladu sa vašim vrednostima. Ako nisu onda nešto sa njima nije u redu… 

Zabavan primer toga koliko je važno da ciljevi budu SMART možete videti u filmu Bedazzled. U tom filmu,  glavni lik Eliot (koga igra Brendan Frejzer) radi dosadan posao u kol centru i nema pravih prijatelja. Pored toga nesrećno je zaljubljen u svoju koleginicu Alison. U jednom baru, dok je pokušavao da razgovara sa njom, poželeo je da ona bude njegova. Đavo (koga tumači Elizabet Hurli) je čuo njegovu želju i u tom momentu oni sklapaju  ugovor. Eliot dobija sedam želja a zauzvrat đavo dobija njegovu dušu nakon ispunjenja tih sedam želja. I da ne dužim – Elijotove želje (ciljevi) nisu pametno definisani i dešava mu se sledeće: poželeo je da bude bogat i moćan i postao je kolumbijski diler droga koga svi pokušavaju da eliminišu; nakon toga je poželeo da bude šarmantan i da razume žene i postao je gej; zatim je poželeo da bude vrhunski sportista, ali je u paketu dobio i veoma mali penis i veoma nizak IQ; čak je poželeo da bude i predsednik SAD-a, ali ga je đavo pretvorio u Abrahama Linkolna i to u nekoliko trenutaka pre njegovog ubistva. Svaka njegova želja – sem prve kada je poželeo Big mek i poslednje, kada je poželeo da Alison bude srećna su bile nedovoljno pametne. Nemojte i vi proći kao Eliot. Jasno definišite vaše ciljeve, jer ako jasno nisu definisani, ko zna šta ćete na kraju dobiti.